Повний збір фактів про пиття води під час їжі

Запитанням

«Чи можна пити воду під час їжі?»

-задаються велика кількість людей. Єдиних стандартів відповідей на просторах популярних статей не знайти. Тому ця стаття створювалася для того, щоб науково обґрунтувати корисність чи, навпаки, шкідливість запивання їжі.
Відповідь можна вивести шляхом розбору біохімічних, фізіологічних та фізичних процесів, які відбуваються у травному каналі людини.

1. Вода не руйнує ферменти.
Наукове обґрунтування: ферменти – це речовини білкової природи. Їхні молекули представлені послідовностями більш менших амінокислот, які з’єднані між собою білково-білковими взаємодіями у тривимірну структуру. І щоб такі сполуки роз’єднати треба почати на них впливати високою температурою (більше 40°) або етанолом. Саме тому рекомендовано не вживати алкогольних напоїв під час безпосереднього харчування.

2. Вода справді розчинює ферменти шлунка. Але!..
Але треба правильно розуміти цей процес. Розчинення – це формування насиченого розчину, але ніяк не «інактивація» речовин цього розчину.
Для тих, хто цікавиться цей процес виглядає ось так.
Ферменти шлунка відносяться до растворимих у воді білков. Потрапивши у шлунок разом з їжею молекули води зв’язуються з полярними групами ферментів. Цей процес формує необхідну для кращого травлення «гідратну оболонку» навколо ферментів. Така система взаємодії зветься «колоїдна» та збільшує дисперсність частинок, а слідом і загальну площу взаємовідносин ферментів та їжі. Чим більша площа «гідратної оболонки» ферменту тим краще їжа перетравлюється.
Якщо у вас правильне харчування, де міститься велика кількість овочів, то молекул води достатньо для процесу формування водно-ферментних сполук і ваш організм навряд чи попросить у вас води. Однак, якщо ви поїли щось сухе (бутерброд, піца тощо) то трошки води вам не завадить. Але це повинна бути саме вода у невеликій кількості, щоб перетворити тверді сполуки їжі на фізіологічну кашоподібну субстанцію. Солодкі соки, кава, алкоголь не зроблять вашому травленню тієї послуги, яку зробить вода. Стосовно зеленого чаю радимо у таких випадках пити його слабкий розчин, щоб не призводити до навантаження нирок.

3. Також вода не «змиває» шлункових ферментів.
Як було пояснено у попередньому пункті вода зв’язується з ферментами і якщо у шлунок вже потрапила їжа, то цей зв’язок стимулює травлення. Звісно, при порожньому шлунку сполуки «ферменти-вода» будуть направлятися скоріше перистальтичними хвилями у нижчележачі відділи шлунково-кишкового тракту.

4. Їжа зв’язавшись із водою та ферментами насправді збільшується в обсязі. Але це фізіологічний процес, який ані як вам не зашкодить. Звісно, якщо ваша порція не наближається до кілограмової.

5. До речі о фізіологічних процесах. До таких відноситься і зниження рН під час потрапляння макронутрієнтів та/чи води у порожнину шлунка: від 1,5-2,5 натщесерце до 2,5-7,4 після прийняття їжі. Тому і в цьому аспекті вода також не є шкідливою.

Як пити воду:
1. За один прийом їжі можно випити періодичними маленькими ковтками десь 100 мл води. Це половина гранованої склянки. І пам’ятайте, якщо у вашому раціоні багато овочів, то пити воду вам, мабуть, і не захочеться.

2. Не запивати їжу великою кількістю води. Під тиском води стінки шлунка можуть розтягуватися і приносити вам неприємні відчуття, які будуть турбувати вас поки вода не стече між складками слизової оболонки шлунка до низу.

3. Після їжі наступну склянку можна випити через хвилин 40 після вашої трапези.

4. Не пити холодну рідину (приклад Coca-cola в MacDonald´s) тому що прохолодна температура стимулює рухову діяльність шлунково-кишкового тракту і продукти не достатньо перетравлені можуть скоріше, чим потрібно опуститися до дванадцятипалої кишки.

5. Потрібно добре жувати їжу, щоб якісно змочити її ферментами слини.

6. Також випивайте достатню кількість води за день, щоб її вистачало для підтримки процесу травлення. Розрахунок: 35 мл на кожен кілограм маси вашого тіла (приклад: 35 мл * 60 кілограм = 2 л 100 мл треба випивати в день з вагою в 60 кілограм).

7. Тримайтеся принципів роздільного харчування у відношенні солодкого, борошняних та молочних продуктів. Процес травлення буде йти краще, якщо продукти цих класів будуть перетравлюватися окремо від інших страв.

Здоров’я та удачі вам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *